Page 6 - Tälthandboken 2017
P. 6

Företagaransvar
”HållBarHet” Har Blivit ett viktigt begrepp i dessa dagar. Att tydligt de niera innebörden kan dock vara svårt. På Hilleberg tänker vi därför mer i termer av ”ansvar”, och för att tydliggöra detta följer vi vår egen ansvarskod: 1) Vi tar ansvar för att göra tält i högsta möjliga kvalitet, som fungerar som de avses göra utan kompromisser. 2) Vi är samtidigt ansvariga för att använda material och tillverknings- processer med så liten negativ påverkan på vår omgivande miljö som möjligt. 3) I vårt ansvar ligger även att fortlöpande utvärdera punkt 1 och 2 på sådant sätt att vi alltid kan arbeta mot såväl ökad funktion som minskad miljöpåverkan.
Allt detta bygger egentligen på hur vi alltid betraktat vårt förhål- lande till naturen, och på vilket sätt vi bäst kan integrera frilu sliv med vardagslivet. För många år sedan skrev Bo Hilleberg, ”Jag vet att frilu slivets enkelhet är vad som är mest utmanande; då det är, och alltid har varit något av en uppenbarelse för mig att komma till en vacker plats och slå läger, är det minst lika viktigt att lämna platsen utan spår av att jag någonsin varit där.” Dessa tankar om enkelhet och engagemang, och att lämna minsta möjliga avtryck i sin omgivning är direkt överförbara till hur vi driver vårt företag, och de har varit vår ledstjärna sedan Hilleberg startade för över 45 år sedan.
Till dags dato har vi alltid e ersträvat att göra de mest funktio- nella och användarvänliga produkter vi kan; att konstruera dem för att hålla länge; att säkerställa att de fungerar som de designats att göra; samt att ha möjlighet att laga våra tält om så krävs. Vi väljer material som ska svara upp mot våra kvalitetskrav utan att kompro- missa, men där produktionens skadliga miljöpåverkan är så liten som möjligt. Vi bemödar oss att utveckla långsiktiga relationer, byggda på förtrolighet, med våra leverantörer, återförsäljare och kunder. Vi garanterar att alla som arbetar hos oss har en bra och säker arbetsmiljö, samt att de behandlas på ett ansvarsfullt sätt. Och vi beskriver öppet och ärligt hur våra produkter fungerar och hur de bör användas.
Bevara vår trovädrighet
Vår ansvarsetik grundar sig på ett medvetet val att hålla vårt företag förhållandevis litet och familjestyrt. Vi har absolut inget emot att växa, men vi har valt att driva det på sådant sätt att vi kan bibehålla produkternas höga kvalitet, värna om personalens goda arbetsmiljö, och vårda relationerna med alla som vi samarbetar med. Detta har alltid kommit i första rummet, och genom att hålla företaget litet, har vi också kunnat bevara vår trovärdighet och vara våra grund- tankar och vår ansvarskod trogna, vilket i ordets rätta bemärkelse är hållbarhet.
Vi gör våra tält för att de ska hålla länge och klara verkligt tuffa förhållanden  Här klarar sig ett 30 år gammalt Nammatj fint trots riktigt hårda förhållanden  Foto: Anders Gustafsson 
Varaktighet
För 20 år sedan  yttade vi vår produktion från Sverige, men valde avsiktligt att stanna i Europa. Vi ville ha en långsiktig lösning, och startade därför en egen fabrik i Rapla i Estland. Vi skapade också goda relationer med noga utvalda underleverantörer i närområdet. Detta har gjort det möjligt för oss att få exakt den kvalitet vi e er- strävar, och att snabbt kunna göra ändringar om det krävs. Estland är endast en kort  ygresa bort från vårt svenska huvudkontor, och korta resor ger mindre miljöpåverkan. Dessutom gör närheten med god kommunikation att vi kan arbeta e ektivt. Det är också viktigt att Estlands lagar och förordningar är väldigt lika de svenska, så vi kan försäkra oss om att både vår egen fabrik och våra underleveran- törer har samma goda arbetsförhållanden som vi alltid tillämpat. Som en följd av detta har många av våra estländska medarbetare varit med oss sedan fabriken startades. Exempelvis har en av våra tältkontrollanter arbetat hos oss i 19 år, och under den tiden mon- terat minst 65000 tält.
Kloka materialval
I alla materialfrågor ansluter vi oss till EU’s Europeiska kemika- liebyrås bestämmelser, som står för: “Registrering, Utvärdering, Godkännande och Begränsning av kemikalier,” eller REACH. I alla kontakter med våra leverantörer kräver vi att de inte använder några kemikalier som är listade av ECHA, och vi e ersträvar att inte använda några skadliga material i vår hela produktionskedja.
Vi samarbetar med betydelse- fulla organisationer som arbe- tar i linje med vår filosofi att in- tegrera natur och friluftsliv med vardagslivet. Vi försöker skapa långsiktiga relationer som byg- ger på förtroende och engage- mang mot gemensamma mål.
Innan Bo Hilleberg började med tälten arbetade han som skogvaktare  Företaget Hilleberg sysslade ursprung-
ligen med skogsutrustning och konsulting innan tälten tog över helt och hållet  Skogen har därför alltid varit en
viktig del av vår verksamhet  Därför känns partnerskapet med Vi-Skogen och att plantera ett träd för varje sålt
tält så rätt for oss  I över 25 år har Vi-Skogen bidragit till att förbättra förhållandena för över en miljon utsatta
människor runt Lake Victoria i västra Afrika  Genom att plantera träd och utbilda i agroforestry – plantering
av träd och utsäde tillsammans – hjälper man bönder att komma ur fattigdom, minskar miljöförstöring och
klimatförändring  Varje planterat träd motverkar erosion, fångar koldioxid, minskar vattenavdunstning och ger skugga och skydd för andra grödor  Utbildningen och planteringen hjälper till att höja levnadsstandarden, fostrar jämlikhet och ger bättre miljö, både lokalt och globalt  Vi-Skogen är medlem i FN:s Billion Tree kampanj  Läs mer på www viskogen se 
Vi Skogen
6E
G
O
N
P
A
K
R
T
S
N
-
E
I
R
V
7
1
2
0


































































































   4   5   6   7   8