Page 83 - Tälthandboken 2017
P. 83

En Tältmakares reflektioner av Bo Hilleberg
Jag Har tidigare Beskrivit hur vi designar våra tält, och varför vi har så många modeller. Men egentligen tänker vi inte speci kt i termer av design, utan mer hur vi kan komma på bättre lösningar. När vi började tillverka tält var vår målsättning att skapa ett riktigt  älltält, med de problemlösningar som användning i Skandinavien skulle kräva, och därför anpassa det för  ällen här. Stor del av vår  ällterräng är ovanför trädgränsen, och vädret kan vara allt mellan underbart och uselt. Därför måste varje tält avsett för Skandinaviska  äll vara rejält starkt och kunna klara alla slags väderförhållanden. Detta inkluderar snöstormar på sommaren, samt att klara den vind- utsatthet oskyddat kal äll innebär. Utöver detta ville vi ha ett tält som var enkelt att resa, och jag hade sedan länge irriterat mig över att behöva resa innertältet först och sedan yttertältet. Vår lösning var att sammankoppla inner- och yttertält på sådant sätt att hela tältet reses samtidigt. Detta gör det mycket enklare att resa tältet i hård vind, och det skyddar innertältet från att blötas ned. Sammantaget är detta vad som utgör ett utmärkt  älltält.
Genom åren alltsedan dess har varje tältmodell kommit att handla mer om funktion än om design. Vi har faktiskt inga designers på Hilleberg, utan en grupp av produktutvecklare och konstruktörer som gör tälten, och som ritar alla mönsterskisser. När vi börjar utveckla ett nytt tält, eller gör förbättringar, ser vi alltid till vad vi vill åstadkomma, och försöker hitta de bästa vägarna att uppnå den funktionen. När detta väl är gjort testar vi det grundligt under lång tid, i såväl labb som ute.
Detta sätt att närma sig ett problem och att söka lösningar är till stor del direkt anknutet till material. När vi ser ett problem som måste lösas, söker vi material som kan erbjuda detta. Ibland märker vi att vissa material inte svarar upp mot kraven. I slutet av 60-talet och början av 70-talet var de  esta tältstänger solida och kunde inte hållas samman av den resår som  nns i dagens rörbyggda stänger. Vi hade gjort ett kupoltält och ett tunneltält, men fann att dåtidens “stångteknologi” inte kunde ge oss den funktion vi ville ha, så pro- jektet lades på hyllan till dess att tekniken kom ikapp.
Ibland har den “rätta” teknologin kommit från oväntat håll. I mitten av 70-talet sände en av våra leverantörer ett prov på en ny väv med silikonbeläggning istället för den vanliga polyurethanbelägg- ningen. Han sade att det var endast en ny sorts beläggning, men vi kom att upptäcka att det var mycket mer än så.
Vi hade då sökt e er möjliga lösningar för att göra tälten starkare i ett väldigt speci kt avseende. Det vi sett var, att om yttertältet  ck en liten reva så kunde den revan snabbt bli mycket större, särskilt i hård blåst. Det kunde rent av leda till att skadan tvingade de tältande att avbryta sin tur. Vi upptäckte snart att den nya silikonbelagda väven var mycket starkare och mer motståndskra ig mot att reva vidare, så vi började direkt använda den. Den gav oss exakt vad vi e ersökte i form av funktion.
Jag har alltid ansett att funktion går före design, och att god funktion nästan alltid ser väldigt bra ut. När vi skapar ett tält och är nöjda med funktionen, då kanske vi börjar titta på själva designen. Möjligen  nner vi att vissa ändringar för att nå e ersökt funktion kan göras ännu lite snyggare. Men det gäller endast om det på intet vis kompromissar med funktionen. Design kommer alltid att vara det som kommer sist, om ens då!
Att hela tiden sätta funktionen i första rummet är hur vi alltid arbetat hos Hilleberg. Vi är också ett företag som är uppbyggt kring frilu sliv och att vistas ute i naturen. Jag växte upp och arbetade på landsbygden, och blev så småningom skogvaktare, därför har respekt och engagemang för miljö och natur alltid varit något som präglat mitt sätt att tänka. Det är också något jag överfört på Hilleberg som företag. Vi väljer material och hantering som ger så liten miljöpåver- kan som möjligt, men som ändå ger oss den funktion vi vill ha. Vi gör våra tält så att de ska hålla länge, och kunna lagas utan problem när så krävs. Det är ju trots allt så att vi sätter vårt familjenamn på varje tält, och vi använder dem så o a vi kan, och vill därför att de ska vara så bra den någonsin kan vara!
Petra och Bo Hilleberg på skidor i de svenska fjällen under en testtur helt nyligen  Foto: Jon Dykes/Hilleberg Team 
83


































































































   80   81   82   83   84