Page 11 - Tälthandboken 2017
P. 11

Material: kompromisslös kvalitet
styrka, PålitligHet, låg vikt ocH lång livslängd är krav vi ställer på de material som används i våra tält och bivackskydd, och kravspeci kationerna är mycket hårda. Material som möter sådana krav är alltid dyra, men har också egenskaper som är överlägsna enk- lare material. Det är dessa exceptionella prestanda som är signum för Hillebergtält. Vi testar också hela tiden egenskaper och prestanda, allt från hållbarhet i vävar och tältstänger till pålitlighet och funk- tion i blixtlås, linor, linsträckare och fästpunkter. Testprogram genomförs i såväl laboratorium som ute i  äll och natur, med sy et att hela tiden  nna de allra bästa materialen och detaljlösningarna.
Vävar
Tältets väv är det som skyddar dig från vädret. I ett Hillebergtält måste dessa vävar leva upp till en rad speci ka krav på ett  ertal punkter – krav som vi testar både i laboratorium, med standardi- serade test, och ute i fält.
Vår yttertältsväv Kerlon är troligen den starkaste och lättaste som  nns att tillgå (Läs mer om detta i ”Rivstyrkans betydelse”), men den måste även uppfylla bland annat krav på vattentäthet (lägsta vatten- pelare). Färgbeständigheten måste också möta högt ställda krav.
Medan yttertältsväven ser till att hålla vädret utanför tältet, måste innertältet tjäna till att de boende har det så bekvämt som möjligt. Våra innertältsvävar är mycket lätta och har både hög lu - genomsläpplighet och bra vattenavvisning, så samtidigt som fukten lämnar innertältet hindrar den vattendroppar från att tränga in.
Viktigt för tältets prestanda är också dess golvväv. Våra golvvävar är inte bara helt vattentäta, utan också slitstarka och motstånds- kra iga mot vassa föremål, och bibehåller sin mjukhet även i de kallaste temperaturerna.
Stänger
Det räcker inte att vävarna i ett tält är starka och tåliga, stängerna som håller tältet uppe är lika viktiga. Som alltid är ingen kedja starkare än den svagaste länken. Vi använder stänger från DAC,
e ersom vi anser att de bäst uppfyller det krav på prestanda som vi ställer på våra material, och till de  esta av våra modeller använder vi DAC Featherlite NSL stänger. NSL-stängernas kopplingsdel är expanderad, så stängerna är både betydligt starkare och lättare än standardstänger.
Vi väljer den optimala stånglängden och diametern för varje tältmodell, och om det är nödvändigt så förböjs de. Stänger med 9 mm diameter används i både Yellow och Red Label modeller e ersom de, på samma sätt som våra vävar, Kerlon 1000 och 1200, ger mycket hög styrka till låg vikt. Vi använder ännu starkare stänger med 10 mm diameter i våra Black Label tält som är gjorda för att klara de mest krävande förhållanden.
Andra material
Vi väljer och utvärderar andra material på våra tält– blixtlås, staglinor, markpinnar och alla andra detaljlösningar – med samma funktions- prioritering och omtanke som vi gör med våra vävar och stänger.
Vi använder YKK-blixtlås, vilka vi har funnit vara de starkaste och mest pålitliga på marknaden.
Våra egenutvecklade staglinor har en blandning av superstarka Vectran- ber och polyester, unikt sammanvävda för att undvika en glipa till kärnan. De är mycket lätta och starka, absorberar nästan inget vatten och har försumbar töjning.
Alla våra tält utrustas med lämpliga markpinnar i aluminium. Extra starka men ändå låg vikt för våra Black Label tält, mycket lätta och starka på vår Red Label tält och superlätta, men tillräckligt starka, för våra Yellow Label modeller.
Mindre detaljer är lika genomtänkta. Linsträckaren som  nns på tältlinor håller även i extrem kyla och låser linan även när den är blöt eller fryst så att den enkelt kan justeras.
Till våra stånghållarspännen använder vi metall e ersom dessa spännen måste vara så starka som möjligt. De justerbara markpinne- fästena är alla immuna mot väta och kyla och kan justeras enkelt, till och med med stora vinterhandskar på.
Fälttester är en viktig del av designprocessen och Jämtland är en idealisk plats för att testa i många olika förhållanden  Foto: Christian Benedikt/Hilleberg Team 
11


































































































   9   10   11   12   13